Dascalii acestor copii parca ne-au auzit gandul! ASA DA! „Scoala altfel” pe urmele… Cantacuzinilor, la Filipestii de targ
CE INSPIRAT!!! „Săptămăna altfel” a continuat astăzi pentru elevii Şcolii Gimnaziale Strejnicu cu o excursie în localitatea Filipeștii de Târg,la conacul Pană Filipescu.
„Am fost intâmpinați de o gazdă minunată,energică și entuziastă,dna muzeograf Alexandra Pârâianu. Prin talentul de povestitor ne- a deschis un orizont spre realități mai puțin cunoscute. Așa am aflat, de exemplu cum cele două familii ale Cantacuzinilor și Filipescu s- au unit prin căsătoria logofătului Pană Filipescu,cu Maria fiica cea mare a postelnicului Cantacuzino. Buna pregătire,vibe ul pozitiv creat instant de dna muzeograf,ne- a cucerit și impreună am descoperit istoria complexă a unui loc deosebit,cu o viață intensă.
Construcția conacului s- a realizat pe la anul 1650 in stil tradițional,cu foișor și coloane,parter inalt, beciuri cu uși largi,camere secrete și nelipsitile ghețării specifice epocii.
In sălile de expoziție am admirat machetele intregului ansamblu arhitectural,colecția impresionantă de carte veche,din care se distinge prima Biblie tipărită la 1688,replica unei tiparnițe mănăstirești din sec. XVII- XVIII,veșminte din aceeiași perioadă.
Sub indrumarea dnei muzeograf am plecat apoi către centrul localității unde se află ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino.
Mulțumim dnei Pârâianu pentru răbdare și modul în care a găndit această activitate prin care ne-a purtat într-un alt timp istoric”, povestește Prof.dr. Mihaela Suciu.
ASTA DA… ȘCOLAĂ ALTFEL! Felicitări pentru inițiativă!
*** Conacul Pană Filpescu- un loc legendar cât… o carte de istorie ce înfruntă veacurile, este construit în stil tradițional, cu foișor și coloane. Are un parter înalt sub care se află beciuri cu uși largi. În trecut, adăpostea bogata și vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, cel care a renunțat la tronul Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.
Intrarea conacului este dominată de un foișor cu coloane ale căror capiteluri susțin arcade semicirculare. În cele zece camere nu a mai rămas nici o urmă a vechilor proprietari.
Construcția, care a început la 1635 și s-a terminat undeva pe la 1641, avea un sistem de încălzire cu apă și apă curentă plus baie, ceva foarte rar întâlnit la momentul respectiv.
Clădirea masivă, cu ziduri groase de un metru, a fost restaurată între anii 1968 -1971 de arhitectul Mișu Rădulescu, însă de atunci conacul s-a degradat și a ajuns o ruină, pentru că autoritățile locale nu au avut fondurile necesare pentru întreținerea sa,și… vreme deani buni a adăpostit unele depozite ale fostului… CAP din localitate!
În prezent, conacul este declarat monument istoric, înscris în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca parte a ansamblului Curtea boierească a lui Pană Filipescu (cod LMI PH-II-a-A-16489) și este singurul monument de arhitectură din județul Prahova ce face trecerea către stilul brâncovenesc.
Articolul Dascalii acestor copii parca ne-au auzit gandul! ASA DA! „Scoala altfel” pe urmele… Cantacuzinilor, la Filipestii de targ apare prima dată în Primar in Prahova.