Cum să fii un profesor strălucit pentru elevii tăi adolescenți

Nu există profesii frumoase sau urâte. Putem spune că există profesii potrivite. De exemplu, sunt cazuri când ceea ce faci trebuie să aibă o anumită chemare pentru cel care o practică. De exemplu, medicii trebuie să fie atât pricepuți, cât și empatici. Însă, poate cei care stau cel mai mult la baza societății sunt cei care ne formează. Profesorii joacă un rol esențial în formarea viitorului nostru. În special, profesorii de la liceu, care trebuie să le predea adolescenților, au o influență semnificativă asupra dezvoltării, educației, gândirii acestor tineri. Cu toate acestea, a preda unor copii aflați la această vârstă dificilă poate fi o provocare semnificativă, dată fiind complexitatea schimbărilor extrem de rapide prin care trec acești elevi. Este o linie subțire între a fi un profesor mediocru sau unul strălucit pentru adolescenți, deoarece trebuie să știi cum să creezi un mediu de învățare pozitiv, pentru a-i inspiră pe acești tineri să-și atingă potențialul maxim.

Rolul comunicării eficiente

Această categorie de profesioniști implică cunoașterea nu numai a materiei, ci și a știi psihopedagogie. Majoritatea profesorilor lucrează cu copii sau oameni foarte tineri, care nu cunosc multe despre viață, rolul sau fiind de a-i face să înțeleagă într-un mod potrivit vârstei lor. Un profesor potrivit pentru a preda unor adolescenți trebuie să știe să comunice în mod excelent excelent. Discuțiile trebuie să fie deschise, eficiente, acestea fiind cheia relației cu elevii tăi. Ascultarea trebuie să fie și ea activă. Atenția, înțelegerea nevoilor sau a preocupărilor elevilor tăi este esențială. Încurajează-i să-ți împărtășească gândurile, sentimentele, opiniile  lor fără a-i judeca. De asemenea, încearcă să folosești un limbaj pozitiv, constructiv în comunicarea cu această categorie de copii. Evită să folosești critici dure sau să te adresezi în mod negativ elevilor tăi. Ei sunt într-o perioada dificilă a vieții lor, cu multe transformări, din acest motiv interpretând adesea greșit anumite gesturi sau cuvinte. Încearcă să oferi de fiecare dată feedback într-un mod constructiv, evidențiind punctele tari ale elevilor, oferind sugestii pentru îmbunătățire acolo unde situația o cere. Tu, ca profesor, ar trebui să înțelegi care sunt perspectivele lor, precum și stările emoționale ale adolescenților din clasele la care predai. Empatia te va ajută să creezi o conexiune mult mai puternică cu ei.

Adaptează-te vârstei lor

Pentru copiii aflați la vârsta adolescenței reprezintă o perioadă de schimbări rapide, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional așa cum am specificat în paragraful anterior. Ca profesor, trebuie să fii flexibil, să te adaptezi de fiecare dată pentru a răspunde nevoilor individuale ale elevilor tăi. Trebuie să fii mereu pregătit să-ți ajustezi planurile de învățare în funcție de ritmul, nevoile, nivelul elevilor. Nu toți adolescenții învață în același mod sau în același ritm, iar unii înțeleg mai greu decât alții. De asemenea, este crucial să înțelegi că adolescenții vin cu experiențe diferite, din medii sociale diferite. Fii deschis la diversitate, încurajează discuțiile despre astfel de lucruri în clasă. Folosește cât mai multe resurse de învățare, inclusiv tehnologie, cărți, materiale multimedia pentru a menține interesul elevilor.

Motivează-i cât de mult poți

Nu cred că există om care să nu își aducă aminte de un anumit profesor din liceu. Cu siguranță am avut acel dascăl care ne-a fost mentor. Ceea ce trebuie să știi este faptul că pentru adolescenți un profesor minunat ar trebui să fie o adevărată sursă de inspirație. Dacă aceștia își doresc, le poți fi chiar mentor. Ajută-i pe elevi să-și stabilească obiective personale, fără a le neglija pe cele academice. Trebuie să îi sprijini atunci când vezi că fac eforturi pentru a le atinge. Dacă însă nu au tragere de inima, ar trebui să faci tot ce îți stă în putință să îi stimulezi. Discuta cu părinții, lucrând împreună la acest scop. Arată-le elevilor cum materia pe care o predai se aplică în viața reală. Conectează subiectele cu interesele sau aspirațiile lor. Împărtășește exemplele unor oameni de succes din istorie care au trecut prin situații similare cu ale lor, care au reușit să-și atingă obiectivele.

Crearea unui mediu pozitiv pentru studiu

Mulți dascăli au impresia că dacă merg la clasa, nu trebuie decât să repete niște cuvinte din materia respectivă, iar asta este singură lor misiune. Total greșit! Pe lângă empatia pe care trebuie să le-o arăți acestor copii, trebuie să te preocupi și de realizarea unui mediu de învățare care încurajează dezvoltarea elevilor, oferindu-le oportunități de dezvoltare academică, dar și personală. Fii un exemplu de respect, un reper de încredere promovând aceste valori în clasă. Elevii trebuie să se simtă în siguranță pentru a participa activ la lecție. Încurajează colaborarea sau implicarea activă a elevilor în procesul de învățare. Lecțiile interactive, excursiile, proiectele de grup pot fi foarte eficiente în acest sens. Oferă susținere fiecărui elev atunci când este nevoie. Adolescenții sunt diferiți, iar unii pot avea nevoie de mai multă atenție sau ajutor decât alții.

Dezvoltarea personală

Nu doar elevii trebuie să învețe. Un profesor bun este întotdeauna deschis să învețe, să se dezvolte. Ar trebui ca și tu să participi la seminarii, conferințe, la programe de formare pentru a rămâne la curent cu cele mai noi metode de predare, pentru a descoperi toate resursele educaționale. Analizează-ți constant propriile lecții, autoevaluează-ți metoda de predare. Întreabă-te ce a funcționat, ce poate fi îmbunătățit, unde greșești pentru că și tu poți comite erori. Nu este nicio rușine să soliciți feedback de la elevii tăi cu privire la modul în care predai. Chiar îi poți întreba despre modul în care poți îmbunătăți experiența lor de învățare.