Cum să integrezi operele de artă în designul locuinței tale
Nimic nu este mai frumos decât momentul în care avem în față ochilor tablouri, statui sau alte piese celebre. Vizităm astfel de locuri pentru a ne delecta, pentru a admira măiestria cu care oameni foarte înzestrați au ales să se exprime sau să redea anumite momente ale istoriei, ori să ne arate viziunea lor asupra unor anumite personaje mitologice. Arta, căci despre ea este vorba, este o hrană pentru suflet, iar partea bună este că nu trebuie să se regăsească doar în galerii sau muzee. Piesele de artă pot fi o parte esențială a designului interior al locuinței tale, adăugând personalitate, stil, expresie, frumusețe. Integrarea operelor de artă în spațiul în care stai poate transforma un simplu interior într-o casă cu adevărat deosebită. Nu spune nimeni că trebuie să deții tablouri celebre pentru asta, existând opere superbe pe care să le pui în locuința ta, indiferent de bugetul sau nivelul tău de cunoștințe în această nișă.
Cum alegi piesele
Spuneam în paragraful anterior că nu trebuie să fii cunoscător. Totuși, te vei întreba cum iei decizia de a alege astfel de obiecte, astfel încât să se integreze perfect în casa ta. Descoperă-ți gusturile, preferințele. Ar trebui să te autoeduci pentru a face asta, iar startul constă din a
a înțelege ce stiluri, culori, teme te atrag cel mai mult. Acest lucru te va ajuta să găsești opere de artă care se potrivesc cu gusturile tale personale sau cu designul interior al casei tale. Pentru asta ar trebui să începi să mergi în muzee, să vizitezi galerii de artă virtuală sau să cumperi albume. Doar văzând sau citind cât mai mult vei fi capabil să faci acest lucru. Poți să-ți faci un board cu tablouri de exemplu care te inspiră cel mai mult, pentru a putea să faci alegerea finală.
Să nu depășești bugetul
Nu trebuie să împrumuți bani în banca pentru a achiziționa statui sau tablouri. Așa că stabilește cât de mult ești dispus să investești în artă. Poți găsi opere de artă la orice preț, chiar și lucrări originale semnate de artiști renumiți. Dar poți achiziționa inclusiv reproduceri sau artă contemporană accesibilă. De asemenea, te sfătuim să încerci să mergi în târgurile de vechituri. Poți avea surprize plăcute, găsind aici o mulțime de piese care îți pot împodobi în mod deosebit locuința. Dacă bugetul îți permite, investește în opere de artă originale semnate de artiști renumiți. Aceste lucrări pot crește în valoare, devenind capodopere ale colecției tale. Dacă ești creativ, îți poți crea propriile opere de artă. Pictură, sculptură sau alte forme de artă DIY pot adăuga o notă personală, unică, minunată în casă ta.
Arta este complexă
Suntem obișnuiți să avem în locuința tablouri sau statui. Însă ar trebui să știi că arta nu înseamnă doar pictură sau sculptură. Poți alege dintr-o varietate de medii, inclusiv fotografie, artă digitală, textile, ceramică sau artă abstractă. De exemplu, există o mulțime de fotografii premiate internațional sau vândute pe sume exorbitante. Dacă poți să obții reproduceri ar fi extraordinar, dând dovadă și că ești un fin cunoscător al acestui domeniu atât de apreciat în ultimele decenii. Astfel de opere pot fi găsite online sau în târgurile despre care am vorbit în paragraful anterior. Pentru a înțelege mai bine lumea aceasta, dar și pentru a găsi opere care îți plac, vizitează galerii de artă ori târguri de artă locale sau online, așa cum am mai sugerat. Poți afla mai multe despre artiști, despre tendințele actuale, despre varietatea pieselor pe care le poți încorpora în locuința ta.
Cum integrezi arta în casă ta
Să presupunem că ai urmat toate sfaturile pe care ți le-am oferit în paragrafele anterioare. Ai decis ce îți place, ai reușit să găsești anumite piese, ai cumpărat lucrurile care îți vor împodobi casa. Însă a le așeza la voia întâmplării nu este opțiune. Trebuie să alegi cu grijă locația potrivită. A decide care este locul unde vei expune opera de artă se face cu o oarecare responsabilitate. Aceasta poate fi integrată în sufragerie, în dormitor sau în hol. Locul ales trebuie să se potrivească dimensiunii, stilului, culorilor operei de artă. Chiar și pereții din spate ar fi necesar să creeze un echilibru. Alege culori de fundal care să-ți pună în valoare opera de artă. Culoarea acestora trebuie să complementeze piesa, nu să distragă atenția de la lucrare.
Alege ramele potrivite
Opera de artă contează enorm. Însă, dacă nu știai, adesea poți pune în valoare piese nu foarte strălucite cu ajutorul ancadramentului. Așadar, ar trebui să selectezi acele rame care să se potrivească cu designul interior al camerei, care să pună în evidență pera de artă în sine. O ramă potrivită poate transformă total aspectul unei lucrări, dacă aceasta este aleasă cu mare atenție. Dacă ai mai multe opere de artă, poți să le așezi într-un anumit mod, cu rame cât de cât asemănătoare, creând o mică galerie în propria ta locuința.
Întreținerea
Odată ce ai investit în asemenea piese, trebuie să le acorzi mai multă atenție. Protejează opera de artă de lumina directă a soarelui. Aceasta poate dăuna culorii, poate altera calitatea lucrărilor de artă. Instalează jaluzele sau folosește sticle anti-UV pentru a proteja operele. Însă, cel mai bine ar fi să nu le lași direct în bătaia soarelui. Menține un nivel adecvat de umiditate. Dacă locuiești într-o zonă cu climă umedă sau uscată, asigură-te că nivelul acesteia este potrivit pentru conservarea pieselor expuse. Curăță lucrările de artă cu grijă, folosind materiale recomandate pentru fiecare piesă.