Cum să gestionezi supărătoarele afte bucale
Nu cred că există cineva care să nu se fi confruntat cu probleme în zona gurii, intern sau extern. Unele sunt destul de grave, altele însă nu pun prea multe probleme. Cu toate acestea, fiind o zona sensibilă, folosită des, problemele care apar la nivelul cavității bucale sunt foarte enervante. Să luăm, ca exemplu aftele. Aceste probleme, care apar când ți-e lumea mai dragă, reprezintă o afecțiune comună a mucoasei orale care poate provoca disconfort, adesea chiar durere pentru cei care le experimentează. Astfel de leziuni din interiorul cavității bucale, cunoscute medical și sub denumirea de stomatită aftoasă, se caracterizează prin apariția unor ulcerații dureroase, rotunde sau ovale, în interiorul gurii, pe limbă, gingii, cerul gurii sau pe buze. Deși nu sunt contagioase, iar, în general, nu reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea generală, ele pot fi foarte neplăcute. Cei care le-au experimentat știu că acestea ne pot pune în dificultate atunci când mâncam sau vorbim.
Ce sunt aftele?
Cum spuneam mai sus, înainte de toate, sunt extraordinar de enervante. Dar pot să apară oricând, chiar și la copii. Aftele bucale sunt, așadar ulcerații mici, dureroase care se formează în mucoasa orală. Ele sunt adesea însoțite de senzații de arsură sau de mâncărime înainte de a se dezvolta complet. Am specificat deja că pot provoca un disconfort semnificativ. Aftele bucale pot varia în mărime, dar, în general, au dimensiuni cuprinse între 1-3 milimetri. Acestea pot fi de formă rotundă sau ovală. Ele au o culoare albă sau gri în centrul lor, înconjurată de o margine roșie, într-o nuanță mai închisă. Deși nu este cazul să ne speriem când apar, trebuie totuși să le acordăm importantă, prin tratamentul adecvat.
De ce apar?
Desigur, ele nu prea ies din senin. Ca orice altă afecțiune, de cele mai multe ori există un motiv. Totuși, cauzele exacte ale apariției aftelor bucale nu sunt pe deplin înțelese. Însă există mai multe factori care pot contribui la dezvoltarea lor. Traumatisme bucale ar fi printre cele mai des întâlnite. Rănile minore sau traumatismele la nivelul mucoasei orale, cum ar fi mușcarea obrajilor sau a limbii, utilizarea necorespunzătoare a periuței de dinți sau a aței dentare, pot provoca apariția aftelor bucale. Această cauză poate fi motivul apariției aftelor în special la copii, care adesea tind să se muște singuri. Să știi că și stresul poate duce la apariția los. Stresul cronic poate afecta sistemul imunitar al organismului, făcându-l mai vulnerabil la infecții sau leziuni. Așa că nu este neobișnuit să ne trezim cu afte când suntem prea stresați. Consumul excesiv de alimente sau băuturi acide, cum ar fi citricele, cafeaua sau alimentele condimentate, poate irita mucoasa orală, contribuind la apariția aftelor. Dacă consumăm alimente foarte fierbinți, în urma arsurii, ne putem trezi cu o astfel de problemă. Lipsa unor nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B12, acidul folic sau fierul, poate crește riscul de apariție a aftelor bucale. Variațiile hormonale, cum ar fi cele asociate cu menstruația sau sarcina, pot influența apariția unor asemenea iritații ale cavității bucale la unele femei. Revenind puțin la mâncare, consumul de alimente expirate sau utilizarea de produse de igienă orală care pot cauza alergii sau sensibilități pot declanșa apariția aftelor. Sunt persoane care sunt însă alergice la unele alimente, chiar dacă ele sunt proaspete. Acestea se pot trezi cu afte. Atunci când ai gripă, au alte infecții virale sau bacteriene, te poți trezii cu ulcerații în mucoasa orală. Să nu confunzi însă apariția acestora cu herpesul care seamănă cu aftele bucale. Herpesul este o altă afecțiune, care trebuie tratată diferit.
Cum să le vindeci?
Vestea bună este că nu vei avea probleme majore. În majoritatea cazurilor, aftele bucale se vindecă de la sine într-o aproximativ 1-2 săptămâni, fără a necesita tratament medical. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a accelera procesul de vindecare. Să nu mai vorbim de faptul că îți dorești cât mai repede de disconfort. Ar trebui să îți clătești gura cu apă sărată. Acest lucru te poate ajuta, reducând durerea, accelerând procesul de vindecare. Amestecă o linguriță de sare într-un pahar de apă caldă. Apoi clătește gura cu această soluție de mai multe ori pe zi. Cât timp ai afta, evită alimentele sau băuturile care pot irită mucoasa orală, cum ar fi citricele, cafeaua, alimentele condimentate sau alcoolul. Există produse topice pe bază de corticosteroizi sau alte substanțe care te pot ajuta la reducerea inflamației. Sunt unele persoane care spun că nu e bine să se spele pe dinți cât au afte. Ar trebui să te perii la fel ca înainte. Utilizează însă ața dentară cu grijă, evitând traumatizarea zonei. Nu îți mușcă buzele sau obrajii, deoarece acest lucru poate agrava leziunile existente sau poate duce la formarea de afte noi.
Cum să preveni?
Ca în orice altă afecțiune, dacă poți să faci ceva pentru a evita apariția lor, ar trebui să faci asta. Prevenția este cea mai bună. Trebuie să te speli pe dinți, de cel puțin două ori pe zi. Așa nu va există riscul să apară bacterii sau alte neplăceri în cavitatea bucală. Citricele, alimentele foarte condimentate, alcoolul, așa cum am spus, te pot afecta. Dacă știi că nu îți priesc, evită-le. Tot așa încearcă să elimini, pe cât posibil, stresul din viața ta. O dietă echilibrată, bogată în vitamine, minerale esențiale, cum ar fi vitamina B12, acidul folic, fierul te pot ajuta în mai multe privințe.