Cum să îi oferi copilului tău o viață echilibrată

Nu contenim să ne încurajăm copiii să devină din ce în ce mai bun în tot ceea ce fac. Îi susținem, îi împingem de la spate…îi forțăm. Da, cam așa se întâmplă însă, din păcate, din dorința de a scoate maximul din cei mici ne face să ratăm esențialul. Desigur, cum spuneam, fiecare părinte își dorește să le ofere copiilor săi cea mai bună educație, pregătindu-i astfel pentru un viitor de succes. Cu toate acestea, în căutarea excelenței academice, mulți părinți tind să uite de importanța unei vieți echilibrate pentru copiii lor. Este esențial să înțelegem că succesul nu se măsoară doar prin note bune sau realizări academice. În goana după premii, distincții, adesea îi obligăm pe copii să facă mult prea multe activități, să aibă un program prea încărcat, astfel încât, în final, este posibil să avem o surpriză foarte neplăcută. Cei mici pot clacă, pot renunța, sau se pot răzvrăti în cel mai urât mod posibil. Și, până la urmă, ideea este că cei mici să aibă o viață liniștită,  echilibrată care să îi permită să se dezvolte în toate aspectele vieții lor, nu doar în cel academic. 

Timpul petrecut în familie

În goana noastră după succes, uităm de unele aspecte mai importante: oamenii dragi. Dacă dorim să avem o viață echilibrată, oferindu-i același lucru copilul nostru, timpul pe care  îl petrecem în familie este esențial. Este important să acordăm suficient timp copilului. Acest lucru ne va ajuta să ne conectăm, să întărim legătura dintre noi. Petrece timp de calitate împreună cu el sau ea, discutați despre ce a făcut peste zi, ascultă cu atenție care îi sunt preocupările sau gândurile. Poate că așa vei află ceea ce-și  dorește cu adevărat. De multe ori, cei mici știu mai bine ceea ce li se potrivește.  Această conexiune emoțională va contribui la dezvoltarea pozitivă a copilului, de aici rezultând o mai mare încredere în sine.

Activitățile recreative

Cum spuneam în paragraful anterior, întreabă-ți copilul ce ar dori să facă. Există opțiuni cât mai diversificate de activități pentru copii. Nu toate trebuie să fie despre performanțele academice. Au nevoie și să se recreeze. Copiii au nevoie de timp pentru a se juca, a se distra, a se relaxa. Alege împreună cu copilul tău activități care îl interesează și îl pasionează, cum ar fi un sport anume, muzică, pictură sau orice altceva îl face fericit. Aceste activități îl vor ajută să-și dezvolte talentele, să-și descopere pasiunile, să-și mențină mintea limpede, să aibă un corp sănătos. Nu poți să știi niciodată din ce activitate va face o adevărată pasiune, care îi va fi de folos în viitor.

Echilibru alimentar

Probabil ai observat și tu că, atunci când nu mănânci ce trebuie, treci prin diverse stări. Te poți simți prea plin, te poți simți lipsit de energie sau prea agitat. Pentru o viață echilibrată trebuie să mâncăm ceea ce trebuie, fiind valabil mai ales pentru copii, care sunt în creștere. Indiferent de vârstă, cel mic va avea nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine, cereale integrale. Evita să-i dai alimente prelucrate, fast food, prea multe dulciuri sau sucuri cu chimicale. Apa, în schimb, trebuie consumată pentru că hidratarea joacă un rol extraordinar în echilibrul fizic, dar și mental. Cu hrana potrivită, copilul va putea să aibă energie pentru toate activitățile sale.

Odihnă 

Se spune că trebuie să dormim 8 ore. La copii, în funcție de vârstă, acest lucru poate să difere, oricum, cele 8 ore sunt mai mult decât obligatorii. Dacă vorbim de copii mai mici, inclusiv somnul de după-amiază contează. Așadar, odihnă este esențială pentru o viață echilibrată. Cel mic va trebui să aibă un program regulat de somn, în liniște, fără întreruperi. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra sănătății, echilibrului emoțional, performanței școlare. Ajută-l să aibă obiceiuri sănătoase de somn, creând un mediu propice pentru odihnă în casă.

Socializare

Desigur, a petrece timpul cu familia este absolut necesar, a merge la activități este bine, însă a se juca cu alți copii de vârstă lui este important. În afară de dezvoltarea academică, este important să insiști și asupra dezvoltării abilităților sociale ale copilului tău. Încurajează-l să interacționeze cu alți copii, pentru a participa la activități sociale, extracurriculare. Aceste experiențe îl vor ajută să-și dezvolte abilitățile de comunicare, empatie, de rezolvare a conflictelor, ceea ce este esențial pentru toată existența sa.

Timp petrecut cu cap

Uneori ne este greu pentru noi adulții să ne organizăm ziua pentru a fi mai productiv. Pentru un copil poate fi și mai dificil. E copil totuși și este normal ca gândul lui să  fie doar la joacă. Totuși, trebuie să facă și activități educative, așa că ar trebui să îl ajuți să-și stabilească obiective, să-și planifice activitățile astfel încât să aibă suficient timp pentru școală, activități extracurriculare, pentru relaxare. A învăța care este echilibrul între muncă și timpul liber îl va ajută să evite stresul. Așa va reuși să fie mult mai fericit. De asemenea, va trebui să învețe să-și seteze prioritățile. Aceasta este o altă abilitate importantă pe care copilul tău ar trebui să o dezvolte. Ajută-l să identifice ce este cu adevărat important pentru el, să-și stabilească obiective realiste. 

Exemplul personal

Copiii sunt oglinda noastră. Ceea ce facem, vor face și ei. De aceea, ar trebui să fii un exemplu bun pentru copilul tău. Arată-i prin propriul comportament importanța unei vieți echilibrate. Gestionarea stresului, prioritizarea timpului pentru familie, îngrijirea de sine sunt exemple pe care le poți oferi micuțului tău. Copiii învață multe observând ceea ce fac părinților lor, așa că asigură-te că le oferi un model pozitiv de viață echilibrată.