Cum să înveți să fii fericit
Ne uităm în jurul nostru, pe stradă, în restaurante sau la job, iar ceea ce vedem de cele mai multe ori este ceva ce nu are de-a face cu stare de bine. Oamenii sunt pare-se din ce în ce mai preocupați de cu totul alte lucruri, vorbind aici de job, facturi, grijile zilei de mâine, problemele cu familia, uitând să mai fie fericiți. Desigur, nu spune nimeni că ar trebui să ignorăm problemele pe care le avem pentru că ne-ar fi imposibil să face asta. Nu putem să nu ne interesăm de muncă, de ceea ce avem de plată sau să închidem ochii la problemele oamenilor dragi. Departe de a face așa ceva. Totuși, ar trebui să ne gândim și la fericire. Fericirea…o căutam se pare de o veșnicie, un ideal care pare uneori atât de efemer, atât de greu de atins. Pentru mulți, fericirea este percepută că un termen destul de abstract, un obiectiv îndepărtat, un lucru cât se poate de evaziv. Totuși, în căutarea acesteia, descoperim că fericirea nu este un eveniment unic sau un stadiu permanent, ci mai degrabă o călătorie continuă, o artă de a trăi în prezent, de a găsi bucurie chiar și în cele mai mici sau neînsemnate lucruri. A învăța să fii fericit nu este doar un proces mental sau emoțional. Vorbim de o practică activă, o explorare a sinelui, a lumii înconjurătoare. Dar mulți dintre noi nu știu ce ar trebui să facă, de unde pot începe în acest drum minunat pentru a descoperi fericirea, pentru a descoperi lucrurile care îi fac să se simtă bine.
Auto-cunoaștere
Un dicton latin spunea “nosce te ipsum” . Cred că cu toții am auzit de această expresie care înseamnă “cunoaște-te pe ține însuți”. Este ceva ce trebuie să înveți. Ca să fii fericit trebuie să începi adesea cu o călătorie pentru a descoperi ce este în interiorul tău. Este important să ne cunoaștem cât se poate de bine. Apoi ar trebui să ne acceptăm pe noi înșine, cu toate virtuțile, dar și defectele noastre. Prin conștientizare, apoi prin acceptarea lucrurilor care ne definesc, putem începe să ne eliberăm de presiunile celor din jur, de așteptările nerealiste pe care, chiar noi înșine, le punem asupra noastră. Când ne eliberăm, când renunțăm la aceste greutăți, vom reuși să creăm un spațiu unde vom aduce bucurie, fericire, lăsând aceste lucruri să se manifeste în viața noastră.
Fii recunoscător
Nu de puține ori, chiar dacă avem lucruri minunate, ne trezim că suntem total nemulțumiți. S-a demonstrat, de fapt, că cu cât ai mai multe, cu atât vrei și mai mult, dar ești și mai nefericit. Ar trebui să fim bucuroși că avem poate puțin mai mult decât alții. Este o modalitate eficientă de a învăța să fii fericit, cultivând recunoștința în viața ta. În loc să ne concentrăm asupra a ceea ce lipsește sau asupra dificultăților, putem învăța să apreciem ceea ce avem deja, așa cum am specificat deja. Exercițiile de recunoștință zilnică ne pot ajuta să ne amintim de lucrurile mărunte dar minunate din viața noastră, contribuind astfel la creșterea nivelului de fericire. În fiecare dimineață ar trebui să te trezești zâmbind, gândindu-te la lucrurile bune din viața ta. Sănătatea ar trebui să însemne cel mai mult, pentru că există atâtea persoane care nu se mai pot bucura de ea, ar trebui să mulțumești dacă familia sau copiii îți sunt sănătoși, să fii recunoscător dacă ai o casă, un loc de muncă, o situație stabilă. Pe lumea asta sunt situații mult mai grele, iar tu ar trebui să fii mulțumit când lucrurile îți merg bine, chiar dacă nu poți să mergi în Bora Bora sau ai ultimul model de mașină. Trebuie să te bucuri inclusiv de momentul pe care îl trăiești. Mindfulness-ul este o practică care ne ajută să fim prezenți, să fim conștienți de momentul actual. În loc să ne pierdem în gânduri despre trecut sau viitor, mindfulness-ul ne ajută să ne concentrăm asupra experiențelor noastre prezente, să ne conectăm cu simțurile noastre să apreciem fiecare moment în modul nostru unic. Prin practicarea mindfulness-ului, putem să ne eliberăm de stres, să eliminăm neliniștea, să aducem mai multă fericire în viața noastră de zi cu zi. Vei vedea că lucrurile sunt mult mai simple decât par.
Conexiunea socială
Omul este un animal social. Pur și simplu, nu suntem creați pentru a fi singuri. Avem nevoie de un partener, avem nevoie de oamenii dragi, de prieteni. Desigur, sunt momente când singurătatea poate fi benefică, însă în niciun caz pe termen lung. Așadar, să știi că fericirea este adesea legată de relațiile pe care le avem cu ceilalți. Construirea, dar mai ales menținerea legăturilor sociale sănătoase poate avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine. A petrece timpul cu cei dragi, a oferi sprijinul celor în nevoie, a-i încuraja pe ceilalți, sunt lucruri ce ne pot aduce o profundă satisfacție. Iar din această satisfacție poate să se nască fericirea.
Descoperă care este scopul tău
Se spune că fiecare dintre noi are o menire pe acest pământ, că destinul nostru ne-a fost scris dinainte. Sunt însă persoane care oricât ar încerca nu reușesc să-și dea seama ce se întâmplă. Pentru mulți dintre noi, fericirea este strâns legată de sentimentul că viața noastră are un scop sau are un sens. Dacă vei descoperi sau îți vei cultivă pasiunile, dacă îți vei da care sunt valorile tale acest lucru te poate ajută să te simți împlinit, să găsești o direcție clară în viață. Atunci când ne angajăm în activități care ne aduc bucurie, în lucruri care ne aduc satisfacție suntem mai predispuși să experimentăm o fericire profundă. Menirea fiecăruia dintre noi este importantă, iar a o găsi pe a ta poate fi de un real ajutor.