Cum să înveți mai eficient atunci când ai examene
Nu ne plac testele, oricare ar fi acestea, însă ele sunt atat de necesare pentru dezvoltarea noastră. Indiferent de cât de bine suntem pregătiți, de fiecare dată când trebuie să dăm un examen ne simțim anxioși, poate puțin speriați. Mai mult, există momente când, oricat de mult înveți, parcă nimic din materia parcursă nu ți se întipărește în minte. Alții nu știu, pur și simplu, cum să învețe, cum să se organizeze. Trebuie să știi că a învăța eficient este cheia succesului în orice examen. Indiferent dacă ești elev, student care trebuie să dea un examen sau chiar adult care urmează să susțină o testare pentru certificarea profesională, abilitatea de a învăța rapid, dar și eficient poate face diferența rezultatului. Cu toate acestea, fiecare persoană are propriile metode, tehnici de învățare care funcționează pentru ea. Alții, în schimb, sunt total debusolați atunci când trebuie să rețină ceva. Dificultatea este și mai mare la vârsta adultă, după ce poate o bună bucată de timp te-ai dezobișnuit din a reține diverse lucruri. Însă, vei vedea că nu este greu, dacă te organizezi într-un mod cât se poate de eficient.
Stabilește un plan de învățare
Totul începe cu o idee, cu o listă, indiferent de activitatea pe care o întreprinzi. Este și cazul învățatului. Deci nu este greșit să spunem că înainte de a începe să înveți, este esențial să îți faci un plan pentru acest lucru. Lista ta ar trebui să includă materialele pe care trebuie să le ai pentru a studia toată materia, timpul pe care îl ai la dispoziție, prioritățile subiectelor pe care trebuie să le parcurgi. Divizează materialul în bucăți mai mici, stabilindu-ți obiective realiste pentru fiecare sesiune de învățare. Se spune că cel mai bine este să începi în primele ore ale dimineții. Atunci creierul este odihnit, pentru că se presupune că ai dormit noaptea, făcând o pauză de la orice alt stimul din jurul tău. După ce te trezești, trebuie să iei un mic dejun consistent, chiar dacă nu ești obișnuit să înveți dimineață. Acest lucru îți va da energie, nemaifiind nevoie să te concentrezi la altceva.
Învață activ,
Ne aducem cu toții aminte de cei cărora le spuneam tocilari. O definiție a acestuia ar fi cel care învață o mulțime de lucruri fără însă a le și înțelege. Aplicăm cu toții această metodă în școală, atunci când aveam o mulțime de materii de memorat, ca după să uităm tot ce am învățat. Este o practică total greșită, nerecomandată. Trebuie să înveți activ, iar acest lucru implică participarea activă a minții tale în procesul de învățare. Acest tip de învățare poate include activități precum rezolvarea problemelor, a înțelege explicațiile sau materialele sau a crea rezumate sau scheme care să te ajute în acest sens. Evită citirea pasivă a materialului, adică tocitul de care vorbeam mai sus, deoarece acest lucru poate duce la o înțelegere superficială.
Folosește tehnici de memorare
Există numeroși psihologi care au studiat modul în care reținem lucrurile. Cum spuneam, fiecare dintre noi poate să învețe în felul său unic. Suntem diferiți, inclusiv atunci când trebuie să învățăm. Așa că specialiștii au creat numeroase tehnici de memorare care te pot ajuta să-ți amintești informațiile mai eficient. Acestea sunt realizate folosind anumite pattern-uri comune, fiecare putând să adapteze în funcție de propriile sale necesități. Unele dintre acestea includ asocierea vizuală, crearea de acronime, repetarea, recunoașterea activă a informațiilor. Pentru unii funcționează bilețelele colorate, markerele pe care le folosesc pentru a sublinia sau multe alte tehnici.
Învață din diverse surse
De multe ori, se întâmplă să nu mai înțelegem ce am scris la curs sau să ni se pară că materialele pe care le avem nu sunt suficiente pentru a ne ajuta în reținerea informațiilor. Dacă te regăsești în acesta situație, ar trebui să nu te limitezi doar la manual sau cursurile de care dispui. Ar trebui să folosești diverse surse de informații, cum ar fi cărți, articole, video-uri sau chiar discuții cu colegii. A te expune la diverse perspective, la diverse moduri de prezentare a informațiilor te poate ajută să înțelegi mai bine, să îți amintești materialul pe care îl ai pentru examen. Chiar și internetul te poate ajuta în acest sens.
Fă pauze regulate
Să știi că dacă vei învață în continuu, s-ar putea să nu obții rezultatul la care te aștepți. Studiile arată că pauzele regulate în timpul învățării pot îmbunătăți concentrarea, iar capacitatea ta de a reține informațiile va fi și mai mare. Ar trebui să stabilești un program de învățare care include perioade regulate de pauză pentru a evita epuizarea sau suprasolicitarea. Trebuie să mănânci mese regulate, să bei multe lichide, însă evită energizantele sau cafeaua în exces. Dacă ai o viață echilibrată, și învățatul va fi mai simplu. De asemenea, te va putea ajuta dacă faci câteva exerciții fizice. Endorfinele eliberate în timp ce faci sport, îți dau o stare de bine, astfel devenind mai relaxat, inclusiv mental. Stresul poate afecta negativ capacitatea ta de a învăța și de a te concentra. Ar trebui să înveți tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă, meditația sau exercițiile de relaxare musculară pentru a menține stresul sub control în timpul perioadelor de învățare intensă.
Testează-ți cunoștințele
Poate ai impresia că dacă ai trecut prin toată materia, deja știi totul. S-ar putea însă să ai surprize. A efectua teste sau exerciții practice poate fi o modalitate excelentă de a evalua cât de bine înțelegi ceea ce ai învățat. Astfel vei putea identifica zonele în care mai ai nevoie să insiști. Ar trebui să folosești teste practice, întrebări tip grilă sau chiar explicații scrise pentru a-ți testa cunoștințele.