Cum să întreții corect lenjeriile de pat
Nimic nu se compară cu finalul unei zile de muncă cand te regăsești îmbrățișat în acele cearceafuri plăcute, care au un miros minunat. Cu toții abia așteptăm să facem un dus, ca apoi să ne băgăm în pat, simțind căldura lenjeriei de pat care ne îmbie spre cele mai frumoase vise. La partea opusă se află acea piesă care nu doar că nu ne dă niciun impuls spre lumea lui Moș Ene prin aspect, dar nici mirosul nu nu este unul prea plăcut. Desigur, te gândești că pentru a face parte din prima categorie este necesar să cumperi lenjerii de pat foarte scumpe. Acest lucru este parțial adevărat. Este necesar să faci o investiție puțin mai mare, însă asta nu înseamnă că trebuie să îți dai peste cap bugetul. Dar pe lângă asta, mai sunt și alte lucruri care te ajută să-ți menții lenjeria de pat mereu la înălțime, astfel încât somnul tău să fie unul de bebeluș.
Calitatea contează
Este necesar, cum am spus în paragraful anterior, să alegi o lenjerie de pat bună. Există mai multe tipuri de materiale textile folosite pentru astfel de piese. Nu este niciun secret în a spune că lenjeriile de pat din bumbac sunt preferatele tuturor. Bumbacul este un material natural, respirabil, antialergic. Inclusiv copiii pot dormi excelent într-o asemenea lenjerie. Pentru lenjerii, poate fi folosit bumbac 100%, percale, bumbac satinat, muselină. Cea din urmă este adesea utilizată în crearea lenjeriilor pentru bebeluși. De asemenea, piesele din in sunt deosebit de apreciate, deși sunt mult mai scumpe. Însă modul în care arată, dar și cum se simt, le face cu adevărat de neratat. Evită să achiziționezi lenjerii de pat din materiale sintetice. Acestea pot provoca inclusiv alergii pe piele persoanelor mai sensibile, pe lângă faptul că se vor distruge foarte ușor.
De câte ori schimbi cearceafurile
Nu este o glumă când spunem că există persoane care țin pe pat o lenjerie luni de zile. Este un lucru total inacceptabil. Lenjeria de pat trebuie schimbat ori de câte ori este necesar, ideal fiind odată pe săptămână. Trebuie să te gândești la următoarele aspecte: transpiri, există porțiuni de piele moartă, fire de păr, fluide corporale…toate acestea se regăsesc, chiar și la nivel invizibil, pe lenjeria de pat. De aceea, aceasta trebuie spălată. Desigur, trebuie să știi că ai nevoie în casă de cel puțin două lenjerii, deși trei este numărul cel mai recomandat pentru că nu știi vreodată când are loc vreun mic accident, iar aceasta trebuie schimbată. De asemenea, dacă simți că mirosul nu mai este unul tocmai plăcut, chiar dacă ai pus acea lenjerie pe pat în urmă cu doar câteva zile, atunci este nevoie să pui o altă nouă.
Spălarea adecvată
Nu trebuie să pui lenjeria de pat în mașina de spălat alături de alte haine. Cel mai bine este ca această să fie spălată individual, pentru a te asigura că se curăță cât mai bine. Vezi ce scrie pe etichetă. Fiecare tip de material textil are un anumit tip de spălare recomandat. De obicei, bumbacul se spală la 40-60 de grade, însă unele lenjerii, în special cele pentru copii, pot fi spălate inclusiv la 90 de grade. Folosește un detergent delicat. De asemenea, alege un balsam pentru moliciune, dar și pentru a-i oferi lenjeriei un miros plăcut. Aici depinde însă de gusturile tale. Sunt persoane care preferă mirosurile puternice, însă unele nu suportă niciun fel de miros. Există balsam pentru fiecare dintre acestea. Dacă dorești un miros, cel de lavandă este indicat nu numai pentru cât este de plăcut, ci și pentru faptul că această plantă are darul de a ajuta la somn.
Uscarea ideală
Din lipsă de spațiu, multe femeie aleg să cumpere uscătoare speciale de rufe. Pot fi foarte indicate pentru rapiditate, dar și comoditate. Totuși, partea proastă este că acestea distrug mai repede textilele din cauza puterii crescute de centrifugare. Dacă este posibil, usucă lenjeria afară, la aer curat, chiar și iarna dacă nu plouă. Evită, de asemenea, expunerea acesteia direct în lumina soarelui dacă este posibil. Soarele poate decolora culorile acesteia. Totuși, dacă nu se poate, nu este nicio problemă, important fiind să o lași la aer cât mai mult timp. Astfel vei evita acel miros neplăcut pe care îl capătă rufele atunci când sunt uscate în interior. Desigur, luăm în calcul și posibilitatea de a usca lenjeria în casă. Ține o fereastră deschisă pentru a evita condensul din încăpere. În plus, deși spuneam că centrifuga distruge materialele, aceasta este indicată la o rotație inferioară, astfel încât să nu scoți lenjeria plină de apă.
Cum păstrăm aceste textile
Nu este obligatoriu, dar este indicat să calci aceasta piesă pentru pat. Din fericire, nu toate lenjeriile necesită acest lucru, dar unele ar trebui călcate atât pentru aspect, cât și pentru a te asigura că toți microbii au fost distruși. Aplică această metodă măcar pentru lenjeria de pat a copiilor, care trebuie să fie cât mai curată. Lenjeria de pat trebuie împăturită frumos apoi depozitată într-un dulap special. Nu este indicat să ai un dulap într-un loc umed sau direct aflat în bătaia soarelui, adică acele piese de mobilier cu geam. Cearceafurile trebuie puse într-o debara ferită de umezeală, dar și de lumina directă. Pune un săculeț de lavandă între piesele lenjeriei de pat. Astfel te vei asigura că are un miros plăcut, proaspăt, dar vei ține și anumite vietăți la distanță, precum moliile care pot să apară din când în când. Vei vedea că în momentul în care scoți lenjeria și o așezi pe pat, vei simți un miros extraordinar de fresh.